epodnikanie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako začať podnikať

Rozhodli ste sa podnikať, ale neviete ako na to? Týchto pár základných krokov by Vám mohlo dopomôcť k úspechu.
Predtým, ako sa rozhodnete začať s podnikaním, je potrebné uvedomiť si, s čím vlastne chcete podnikať. Nasledujúcim krokom by mal byť prieskum trhu, ktorý by Vám mal odhaliť, či by bol Váš produkt novinkou, alebo by ste museli bojovať s už existujúcou konkurenciou. V prípade, že je Váš produkt už na trhu, bolo by dobré zistiť si niečo o konkurencii. Aby ste vylepšili svoje produkty, skúste otestovať produkty iných výrobcov a pokúste sa od nich odlíšiť. V prieskume Vám určite pomôžu aj Vaši známi.
Aby ste predišli rôznym opletačkám so zákonom a chcete ušetriť nejaké peniaze, je dôležité naštudovať si Vaše zákonné práva a povinnosti. Naštudovanie vedomostí týkajúce sa Vášho podnikania je odporúčané uskutočniť ešte pred začiatkom.
Začať podnikať znamená začať niečo budovať. Avšak popri Vašej snahe a úsilí niečo vybudovať, je potrebné nachystať si financie a urobiť rozpočet. Mali by ste pozitívne myslieť a veriť, že sa Vám investované peniaze vrátia.
Byť kreatívnym je len výhodou. Preto by ste mali starostlivo zvážiť, aké obchodné meno si vytvoríte. Dbajte na serióznosť a skúste sa svojim obchodným menom priblížiť k predmetu Vášho podnikania. Nezabudnite si overiť v obchodnom registri, či dané obchodné meno už existuje, aby ste Vašich budúcich zákazníkov nezmiatli.
Keďže máte pri podnikaní na výber z dvoch možností, môžete sa rozhodnúť pre živnosť alebo eseročku. Ak ste sa rozhodli založiť si živnosť, rátajte s tým, že sa budete musieť zaručiť svojím majetkom. Ak figurujete ako spoločník v eseročke, ručíte len do výšky nesplatného vkladu. Pri investovaní do podnikania, prerátajte si, koľko Vás môžu vyjsť obidve možnosti, a vyberte si pre Vás vhodnú možnosť.
Podklady k registrácii si starostlivo prichystajte. Najoptimálnejšou možnosťou obdŕžania presných informácií, je navštívenie stránky Ministerstva vnútra a Ministerstva Spravodlivosti. Manuály na iných stránkach sú často krát staré niekoľko rokov a neponúkajú aktuálne informácie.
Živnostenské oprávnenie Vám Živnostnenský úrad vydá do troch dní od prijatia výpisu z registra trestov, ktoré na vyžiadanie obdrží od Generálnej prokuratúry. Od roku 2014 sa trvanie zápisu do obchodného registra skrátil na dva dni.
Ak ste už získali živnostnenské oprávnenie, je potrebné, aby ste sa registrovali na daň z príjmu, do konca mesiaca, ktorý nasleduje potom, ako ste dané oprávnenie získali. Kým nedosiahnete obrat 49.790 eur, musíte s registráciou DPH počkať.
Ak predávate tovar alebo Váš biznis obsahuje určité služby, je potrebné zadovážiť si registračnú pokladnicu. Predtým, ako ju sprevádzkujete, ste povinný nahlásiť ju na daňovom úrade, kde Vám pridelia daňový kód.
Zdroj: Regecová, Lucia, and Danica Valentová. "10 rád ako začať podnikať." Podnikam.SK. SITA, 27 Oct. 2013. Web. http://www.podnikam.webnoviny.sk/start-podnikania/skor-zacnete-podnikat/zacat-podnikat/32950

Podnikanie | stály odkaz

Komentáre

  1. Podnikání
    Tak ono záleží v čem chce člověk podnikat, a člověk musí mít nějaký svoje know-how, a asi i nějaký ten počáteční kapitál. A mít aspoň trochu nějaké znalosti, jinak existuje spousta takových nástrojů https://autocrm.cz/ pro online správu podnikání. Vše na jednom místě, od kalendáře, emailu a různých pracovních nástrojů.
    publikované: 21.04.2022 11:26:25 | autor: Jiří (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014